Rehber Bilgi

Rehber Bilgi

Eti Sarı Bisiklet, sağlıklı bir yaşam için 5 yıldır “hareket”e yatırım yapıyor!
Eti Sarı Bisiklet, sağlıklı bir yaşam için 5 yıldır “hareket”e yatırım yapıyor!rn
Eti Sarı Bisiklet, sağlıklı bir yaşam için 5 yıldır “hareket”e yatırım yapıyor!
 
>> 13 Ağustos 2018 - Saat: 11:26

Sağlıklı ve hareketli yaşama öncülük ederek “hareketlilik” kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan ETİ, Aktif Yaşam Derneği işbirliği ile Türkiye’de bisikletle hareketli yaşama teşvik adına yapılmış en uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi olan ETİ Sarı Bisiklet’e 5 yıldır yatırım yapıyor.

“Sağlık için hareket, hareket için bisiklet” mottosuyla hareketsizliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı gündelik hayatta bisiklete binmeyi bir yaşam biçimine dönüştürmeyi amaçlayan “Eti Sarı Bisiklet”, beşinci yılında da yeni açılımlarla etki alanını genişletiyor.

 

Eti Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası 3 şehirde yaygınlaştırılıyor!

2017 yılında İstanbul çapında yürütülen ve 500’den fazla bisikletin tamir edip yenilenerek ilkokul öğrencilerine hediye edildiği “Eti Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası”, bu yıl Eskişehir, İzmir ve Konya’yı kapsayacak şekilde yaygınlaştırılıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan “Türkiye Fiziksel Aktivite, Bisiklet ve Yürüyüş Pratikleri Araştırması” ile Türkiye’de 2 milyon atıl bisikletin olduğunu ortaya koyan ETİ ve Aktif Yaşam Derneği’nin, Sarı Bisiklet çerçevesinde düzenlediği kampanya ile kullanılmayan bisikletleri geri dönüşümle yeniden hayata kazandırmak ve daha fazla kişiyi bisiklete bindirmek hedefleniyor.

 

 

Atıl bisikletlerin bakım ve onarımını Eti Çalışanları gönüllü olarak yapacak!

“Eti Sarı Bisiklet” sosyal sorumluluk projesi kapsamında beş yılda elde edilen kazanımları ve önümüzdeki dönem için planlanan yenilikleri açıklamak üzere düzenlenen basın sohbet toplantısında konuşan ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu“Gördüğümüz ilgi, ‘Geri Dönüşüm’ kampanyamızı sadece İstanbul’la sınırlı tutmayıp farklı şehirlere de taşıma konusunda bizi teşvik etti ve kampanyayı bu yıl üç farklı şehirde yaygınlaştırma kararı aldık. Aktif Yaşam Derneği yönetiminde topladığımız bisikletleri projenin gönüllü elçileri haline gelen Eti çalışanlarıyla birlikte tamir edecek ve ardından yeni sahiplerine hediye edeceğiz” dedi.

 

 

“Eti Sarı Bisiklet Bakım Noktaları” Shell Akaryakıt istasyonlarında yaygınlaştırılıyor!

Eti Sarı Bisiklet’in, gündelik hayatta bisiklet kullanan kişilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Shell işbirliği ile Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği “Bisiklet Bakım Noktaları”nın sayısı, bisikletlilerden gelen yoğun istek üzerine artırılıyor. Geçtiğimiz yıl Bağdat Caddesi Shell Akaryakıt İstasyonu’nda pilot uygulama ile başlatılan Bakım ve Onarım Noktaları, 2018’de İstanbul’da Bostancı ve Yeniköy, İzmir’de ise Güzelbahçe Shell Akaryakıt İstasyonlarında da hizmet vermeye başladı.

 

Bisiklet kullanıcılarının istedikleri zaman kendi bisikletlerinin bakım ve onarımını ücretsiz olarak yapabilmelerine imkan sunan Bakım ve Onarım Noktaları’nın önümüzdeki dönem daha da yaygınlaştırılacağını belirten Polatoğlu, “2017 yılında Shell ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde Türkiye’de bir ilk olarak akaryakıt istasyonlarında ‘Bisiklet Bakım ve Onarım Noktası’ uygulamasını hayata geçirmiştik. Bu yıl uygulamamızı yaygınlaştırıyoruz. Eti Sarı Bisiklet Bakım ve Onarım Noktalarını İstanbul’da Bostancı ve Yeniköy, İzmir’de ise Güzelbahçe Shell istasyonlarında devreye aldık. Çok yakın bir tarihte Eskişehir ve Konya’da da hizmete sunmayı planlıyoruz. Bugüne kadar 4 bine yakın bisikletlinin faydalandığı Eti Sarı Bisiklet Bakım ve Onarım Noktalarının sayısını, daha binlerce bisikletlinin hayatını kolaylaştırması için artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Türkiye’de fiziksel inaktivite seviyesi alarm veriyor!

Eti’nin geçtiğimiz yıl 12 ilde 1538 kişi ile yaptırdığı Türkiye Fiziksel Aktivite, Bisiklet ve Yürüyüş Pratikleri Araştırması sonuçlarına değinen Hakan Polatoğlu, “Dünyada yapılan araştırmalarda bir yandan hareketsizliğin ölüme sebep olan risk faktörleri arasında en üst sıralarda yer aldığını, diğer yandan ise aktif bir bisiklet kullanıcısının sağlık durumunun 10 yıl önceki sağlık durumu ile eşdeğer olduğunu görüyoruz. Bu bulgular, bisikletin sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli bir enstrüman olduğunu bizlere gösteriyor. Eti olarak biz de ülkemizde harekete ve bisiklete yaklaşımı ölçümleyebilmek için düzenli araştırmalar yaptırıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptırdığımız araştırmaya göre; toplumumuzun %65’i yetersiz fiziksel aktivite seviyesinde olmasına karşın kendini yeterince aktif bulanların oranı yüzde 80’in üzerinde. Toplumca hareketsiz bir yaşam sürdüğümüzün ve hareketin sağlıklı bir yaşam için ne denli önemli olduğunun maalesef farkında değiliz. Demek ki daha fazla bilinçlenmeye ve gündelik yaşam biçimimizi hareket ekseninde değiştirmeye ihtiyacımız var.” dedi.

 

7’den 70’e her kesime hareketli yaşam biçimini benimsetme hedefiyle yola çıkan “Eti Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi” ile beş yıl içerisinde, ülkemizde hobi, spor ve karne hediyesi olarak görülen bisiklet algısının “iş, okul ve alışverişte bisiklet”e yönelik dönüşümünde önemli ilerlemeler kaydedildi.

 

Proje başlangıcından itibaren düzenlenen eğitim ve etkinliklerde 350 bin km’den fazla pedal çevrildi; başka bir deyişle dünyanın etrafında dokuz kez tur atacak kadar yol kat edildi. Eskişehir ve İstanbul’da 34 ilkokulda 20 bin öğrenciye güvenli bisiklet sürüş konusunda teorik ve pratik eğitimler verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Hakan Polatoğlu, “İlkokullarda çocuklarla, üniversite kampüslerinde gençlerle, semt pazarlarında ev kadınlarıyla, işe giden çalışan kadınlarımızla ve annelerimizle pedal çevirdik. Kadınların altın günlerini bisiklet günlerine dönüştürdük. Eskişehir’in ilk ve en geniş katılımlı bisiklet sürüş etkinliğini gerçekleştirdik. Çalışanlarımız ve ailelerinin katılımıyla keyifli bisiklet günleri yaptık. İşe, alışverişe veya çocuklarının okuluna bisikletle giden kadınların oluşturduğu ve bugün üye sayısı 6.500’e ulaşan Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin oluşumunu teşvik ettik ve destekledik. Eti Sarı Bisiklet bir sosyal sorumluluk projesi olarak yola çıktı.

 

Ancak onun ötesine geçti, her kesimden insanımızın aktif katılımıyla büyüyerek, derinleşerek ve yaygınlaşarak bir SİVİL TOPLUM HAREKETİ’ne dönüştü, toplum tarafından benimsenip sevildi ve gerçek bir değişim yarattı.

 

Eti olarak sağlıklı bir toplumun, bir ülkenin sürdürülebilirliği için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Sağlıklı yaşam dönüşümüne katkıda bulunabilmek için harekete öncülük etmekte ve Sarı Bisiklet projemizin sürekliliğini sağlamakta kararlıyız.” dedi.

 

Aktif Yaşam Derneği: “Sarı Bisiklet, hareketi hayatın içine taşıyor”

Aktif yaşam tarzını gündelik yaşamın her alanına ve anına yaygınlaştırma vizyonuyla 2008 yılında kurulan Aktif Yaşam Derneği yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan ise toplantıda yaptığı konuşmada, Sarı Bisiklet’in daha sağlıklı ve daha güzel bir yaşam için toplumların dönüşüme uğramasında STK-özel sektör iş birliğine son derece etkili bir örnek oluşturduğunu belirtti. Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hareket, spor ve hobi kavramlarının altına girdikçe uzmanlaştırılıyor. Bu durum toplumun geniş kesimlerini hareketten uzaklaştırıyor. Sarı Bisiklet, hareketi hayatın içine taşıyor. "İşe, okula, alışverişe" diyerek hareket için bir hobi uzmanlığına ya da sporcu altyapısına gerek olmadığını kanıtladı. Böylece Sarı Bisiklet, bisikleti uzmanlıktan normalliğe taşıyor, hareket için özel zaman, kıyafet, bilgi zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Hareket hayatımızın rutinine giriyor.

 

Sarı Bisiklet, bisiklet kullanımı gibi aynı zamanda eğlenceli, mutluluk veren bir fiziksel aktivitenin yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirme konusunda bilinçlendiren, ama bilinçlendirmekle kalmayıp deneyimleterek somut davranış değişikliğine yol açan bir proje.”

Eti Sarı Bisiklet, bisikletin tüm paydaşlarını Sarı Bisiklet Çalıştayı’nda buluşturdu!

Eti Sarı Bisiklet kapsamında 2018 yılının dikkat çeken çalışmalarından biri de, aralarında Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yöneticilerinin de olduğu kamudan sivil topluma, yerel yönetimden üniversitelere ve özel sektöre kadar çok geniş bir paydaş grubunun katılımıyla düzenlenen “Eti Sarı Bisiklet Çalıştayı’ oldu. Polatoğlu,Çalıştay’dan somut sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

“ETİ Sarı Bisiklet Çalıştayı”nda öne çıkan bazı önermeler şöyle:

  • Bisiklet kullanmaya uygun, entegre, kesintisiz ve standartlara uygun bisiklet yollarının yapılmasının yanında, bu konuda ‘örnek modeller’ ortaya çıkmalı.
  • Okullarda bisikletin sevdirilmesi ve öğretilmesi için eğitimler yapılırken, müfredatta bisiklete daha çok yer verilmeli.
  • Bisiklete binen bir kent yaratmak için bisiklet yolları yapmak yeterli değil, bisikletin önemini vurgulamak, bir ulaşım aracı olarak tanıtmak önemli.
  • Yerel yönetimlerin, bakanlıkların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özel sektörün ve tüm paydaşların işbirliği önemli.
  • Toplu taşıma entegrasyonu ve bisiklet parkları stratejik öneme sahip.
  • Medyada bisiklet haberleri daha fazla ön plana çıkmalı.
 
Facebook
-