Rehber Bilgi

Rehber Bilgi

Market açmak! Market nasıl açılır? Maliyeti ve kar oranı
Market açmak karlı mı 2021
Market açmak! Market nasıl açılır? Maliyeti ve kar oranı
 
İş Fikirleri >> 16 Şubat 2021 - Saat: 21:00

Market nasıl açılır ? A101 market açmak istiyorum 

A101 bayilik vermediğinden açma durumu söz konusu değildir. Market açmak isteyenlerin yaşadıkları yerin durumuna ve nüfusuna göre büyüklükte market yeri temin etmesi gerekir. Kiralık dükkan tutulacaksa kira sözleşmesi mutlaka yapılmalıdır. Elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini kendi adınıza açtırın ki vergiden düşülsün.

Market açılacak yerin çevresinde rakiplerin olmamasına dikkat edin. İşletmenin hizmet vereceği yerde halkın nasıl bir yerden alışveriş yapacağından emin olmalısınız.

Örneğin: Bir ilçeye market açılacaksa müşteri ile bire bir ilgilenmeniz grekebilir. Fakat büyük şehirlerde bazı insanlar ilgilenmenizi istemez. Bim'deki gibi bağımsız hiç soru sormadan alışverişini tamamlamak ister. Bu kural en önemliler arasındadır.

Market işletecek olan kişi kılık kıyafet ve üslübuna çok dikkat etmelidir. Çoğu insan fiyata değil nezaket nedeniyle alış veriş yapar. İş yerinizin  önüne araç park edecek yer temin edin.

Mümkünse 8-10 katlı binaların altına dükkan açmaktan kaçının. Yukarıdaki dairelerin pis su borusu ileride sıkıntı çıkarabilir.

 

Market açmak için gereken resmi işlemler 

1. Belediyeye iş yeri açma çalıştırma ruhsatı

2. Vergi dairesine kayıt

3. Esnaf odasına kayıt

4. Muhasebeci ile anlaşmak

5. Sgk ödeme kaydı başlatmak Her ay bağkur ödemek için

6. Elektrik, internet, doğalgaz ve su aboneliği

7. Nüfus cüzdanı fotokopisi ve tapu ile başvurular yapılır. Kira ise sözleşme ile

8. İmza sirküsü noterden alınacak

9. Sabıka kaydı

 

Market ayda ne kadar para kazandırır ?

Market büyükşehirlerde kurumsal Bim, A101 tipi mağaza türünde ana caddede ise metrekare bakımından 500 metrekare ile bin metrekare arasındaysa  aylık yaklaşık 65 bin lira kazanmak mümkündür.

Metrekaresi az daha küçük büyükşehir merkezlerindeki mahalle arasında bile olsa ortalama 40 bin lira kazanılır.

Yine büyükşehirlerde süpermarket ve şarküteri tarzı büyük veya küçük lokasyonu ayırt etmeksizin tüm masraflar düşüldüğünde kira, sigortalar, elektrik, vergiler haricinde 20 bin lira ile 60 bin lira arası kazanmak mümkündür. Bu rakamları belirlemek sizin elinizdedir. Peşin ve çok fazla aldığınz ürünlerde indirimli satışlarınızda müşteri kitleniz artacaktır. 

Devren satılık alınan marketten para kazanmak daha düşüktür. Çünkü satan kişi müşteriyi dağıtmış ve firmanın itibarını zedelemiş olabileceğinden kendi marketinizi açmanız yararınıza olacaktır.

Küçük şehirlerde ve ilçelerde normal bir market tüm masraflar düşüldüğünde eleman maaşı ve sgk giderleri çıkarıldığında ayda 13 bin lira ile 22 bin lira kazanması mümkündür.

Ana cadde ve mahalle arası elbette kazancı etkiler. Metrekaresi büyük veya küçük bir market sadece sigaradan bile aylık 5 bin lira kazanabilir. 

Şarküteri ve büfe türündeki işletmeler yine ortalama 8 bin lira ile 14 bin lira arası rakamları kazanır.

 

Market açma şartları

Mutlaka lazım olanlar:

1. Raf 

2. Terazi

3. Soğutuculu yatay dolap

4. Işık aydınlatması beyaz renk olmalı

5. Kasiyer için barkod okuyucu

6. Market sepeti ve arabası

İleride düşünürseniz yapacaklarınız:

1. Jeneratör 

2. Tuvalet ve lavabo

3. Kamera ve alarm sistemi

4. Kepenk

5. Araçla kapıya servis hizmeti

 

Market açmak için ne kadar para gerekli ?

Market açmak için iş yerinin büyüklüğü ve yapılan masraflar önemlidir. Marketin bakkal tarzı mı yoksa daha kurumsal Bim, A101 türünden bir işletme mi olacağı maliyeti artıracaktır. Normal tipte bir market için;

Raf, barkod sistemi, kasap reyonu için dolaplar, terazi gibi demirbaş malzemeler hesaba katıldığında 125 metrekare bir iş yeri ilçede yada küçük bir şehirde ise 50 bin lira ile 130 bin lira arası nakit paraya ihtiyaç vardır. 

500 metrekare ile 1300 metrekare market için 235 bin lira gibi nakit para gereklidir. Marketçilikte temizlik ürünlerinin son kullanma tarihi 5 yıldan fazladır. Gıda ürünlerinin süresi daha kısadır. Örneğin: 3 haftada peynir gibi ürünler bozulur. Hemen satmanız gerekir. Son tüketim tarihine yakın ürünleri ucuza satmanız tavsiye edilir.

Gıda ve temizlik ürünlerinin çeşitleri çok fazladır. Bu market açmak için gereken para miktarını değiştirir.

Büyükşehirlerde kurumsal tipte market için 525 bin lira lazım olurken, daha küçük şarküteri tarzı işletmeler için 250 bin lira gerekir. Burada önemli olan iş yerinin büyüklüğü ve içerideki ürünlerin fazla olmasından rakamlar artacaktır. Metrekare ve iş yerinin ana cadde oluşu yada mahalle arasında oluşu çok bir şey değiştirmez.

Sadece kira bedelini ve günlük satışı artırır yada düşürür. Çünkü siz yine temizlik, sigara ve gıda ürünlerini satmak zorundasınız. Marketinize ilk etapta bile alacağınız ürünler aşağı yukarı bu rakamları bulur. Bu rakamların dışına çıkmak size kalmış bazı ürünleri satıp satmamak işletene aittir.

Markette eleman çalıştırmak size kalmış. Büyük bir mağaza açarsanız manav, kasap, kuruyemiş ve diğer reyonlarda görev yapmak üzere eleman ihtiyacınız olacaktır.

Satılık bir marketi devralırsanızda aynı ürünleri doldurmak durumundasınız. Müşteriler aradıkları ürünleri bulmazlarsa satışlarınız geriler ve müşteri kaybı yaşarsınız.

Kendiniz market açarsanız daha az para ile dükkanı açarsınız. Devren satılık marketi almak mantıklı değildir. Zaten müşteri kaybettiğinden iş yapamayabilirsiniz.

 

Market açmak için Devlet desteği-teşviği

Devletin kosgeb kredi desteği ile bazı şartlar durumundada market açmak mümkündür. KOSGEB destek ve hizmetleri tamamen ücretsiz ve aracısız olup, destek programlarına başvuru süreçleri E-Devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

2021 yılında kosgeb desteği ile market açma şartlarıda eğitimleri tamamlamak şarttır. 60 bin liraya kadar hibede verilmektedir. 

Ayrıca marketinizde eleman çalıştırısanız belli bir süre sigortalarını devlet karşılamaktadır.

 

Market kar oranı ne kadar

Ekmekte kar oranı %1

Gıda ürünlerinde %8

Temizlikte %18 KDV ödersiniz. Marketcilikte kar oranı %30'dur. Yüzde 30'dan aşağı mal satmak kar etmeyi engeller. Marketin elektrik, su, vergi, kira, Sigorta primi, ve diğer masraflar hesaplandığında ve ülkemiz şartlarında yüzde 30 ile mal satışı yapmak yararınıza olacaktır. Dilerseniz daha yüksek yada daha aşağı kar ilede satış yaparsınız.

Ayda en az 4,500 TL kazanmak için %30 ile satış yapın. Bu 4,500 TL ilçe ve küçük mahalle marketleri içindir. Mağaza tipi büyükşehirlerde yüzde 30 günde net 18 bin liraya tekabül eder.

Market işletmede zarar eden pek olmamıştır. Zarar edip kapatanlar yada satılık yazanların mutlaka başka bir borcu veya aşırı rakibi iki dükkan ötesinde market işleten vardır. Genelde sigara ve temel gıda ürünleri zaten masrafınızı rahatlıkla çıkarır.

Markette en çok satacağınız; Sigara, ekmek, yumurta, sıvı yağ, çay, bulgur, pirinç, Toz sabun, Bebek bezi, el sabunu, Bulaşık sabunu, kağıt havlu grupları ve şampuan zirvededir. Günde bu ürünleri satmayacağınız gün yoktur.

Sigaranın kar oranı düşük olsada sürümü çok fazladır. Günde 20 karton sigara 200 adede eşittir. 1,5 TL kar kaldığında 300 TL sadece sigaradandır.

Ekmek yine sürümü çok fazladır. Yumurta ve sıvı yağın karı orta derecededir. Günlük satışa göre değişir.

En çok kar ettirecek ürünler temizlik ürünleridir. Zaten KDV oranı %18 olduğundan bellidir. Bebek bezi ve toz deterjanlarda kar oranı yüksektir. Ama satışları gıda ürünleri gibi olmaz. Gıdanın satışı daha fazladır.

 

Marketi devralmak sıfır açmaktan mantıklı mı ?

Marketi sıfırdan açmak daha mantıklıdır. Çünkü devralacağınız marketin müşterisi azaldığından geri toplamak oldukça zor olacaktır. Her ne kadar ucuzda alınsa devren satılık olan marketi almak iyi olmaz. Fakat şunu belirtmek lazım eğer satan kişiyi iyi tanıyorsanız ve neden sattığını biliyorsanız müşterisininde çok olduğuna inanıyorsanız almanız sıfırdan market açmaktan daha iyi olur.

Sıfırdan açmanın maliyeti daha fazla olacağından yukarıdaki kriterler doğrultusunda satın almak iyi olur. Raf sistemi, asma tavan, yatay dolaplar, teraziler, barkod sistemi, alarm, kepenk vs... gibi masraflarınız olmaz.

Devren satılık marketi almak için resmi prosedürler aslında sıfır açmak ile neredeyse aynı, ama müşteri kitlesi hala dağılmadıysa alınabilir.

 

Satışları artıran ipuçları

Marketteki satışları artırmak için:

1. Sürekli reklam verin bilhassa facebook'a kendi bölgenizi tanımlayarak indirimleri yayınlayın.

2. Toptancı ve pazarlamacılarla ürünleri alırken pazarlık yapın ve peşin mal alın. Gerekirse palet bazında ucuza ürün alın ki ucuz satışlar yapın.

3. Manav reyonuna taze ürünler getirin en önemli satış faktörü sebze meyveden geçer. Pazarda seçme imkanı olmadığından müşterilere kendi istedikleri ürünü almalarını sağlayın.

4. Müşteri ile fazla ilgilenmeyin soru sorarsa cevap verin. Önünde arkasında dolaşmayın. Hele ki Bim gibi mağaza türünde bir marketi işletiyorsanız özellikle dikkat edin.

5. Ekmek dolaplarının önüne tek kullanımlık naylon eldiven koyun. 

6. Her zaman çok az karla ürün satmaya bakın. Örneğin: 100 koli sıvı yağ aldınız 59 TL'den. Bu ürünü 60 TL'ye satın. Kısa sürede adınız ucuza çıkacaktır. Tabi mal alırken kimin ucuza sattığını araştırarak alın. 59 liraya aldığınız sıvı yağı 63 TL'ye sattığınızda diğer marketlerden farkınız kalmayacaktır. Böyle durumlarda müşteriyi kaybedersiniz.

7. Yaz aylarında markette içeride mutlaka klimaları kış aylarındada açın. Soğuk sıcak detayına çok müşteri takılır. 

8. Yazın yaza özel ürünleri getirin. Vatandaşın ve gelişen olayların durumuna göre ürün satın. Örneğin: Okullar açılacağında suluk, yaz aylarında domates satın. Virüs zamanında maske satın hatta ortaya kule yapın. Okullar açılacağında yumurta çok fazla satılır. O yüzden girişe yumurtayı gösterir şekilde istif edin. Aşure haftası geldiğinde bakliyat ürünlerini yine gösterir yerlerde tutun yani kule yapın. Satışlar 3 kat artar.

9. Ürünlerin altında fiyat etiketi mutlaka olmalısı lazım müşteri neyi kaça aldığını görmeli. Her ne kadar kasiyerde fiyatlar görünsede bazı müşteriler cebindeki paraya göre hesap yaparak alışveriş yapar.

10. Sürekli ürünlerin yerini değiştirerek yenilik yapın. 

11. Ürünleri geri iade garantisi ile satın. Müşteri geri iade edeceği ürünü sorgusuz geri alın. 

12. Hediye verin. Her müşteriye örneğin: 20 TL üzeri alışverişlerde kalem anahtarlık ajanda gibi hediyeler verin. Hediyenin ne olacağı size kalmış

13. Poşetlerden para almayın. Alış veriş sonunda ne kadar çok poşet sarfiyatı olursa olsun para talep etmeyin. Poşetlere kendi marketinizin logo ve ismini bastırın. 

14. Elemanları ikaz edin. Müşteri konusunda nasıl yaklaşım sergileyecekleri hakkında uyarılarda bulunun.

15. Kredi kartı ile taksitli satışlar yapın. 

 

Markette hangi ürünleri satabilirim ?

Temel gıda ürünleri :Kahvaltılık, Kuru Bakliyat, Makarna, Salça, Sıvı Yağ, Çorba, Pekmez tahin, Bal, Zeytin,  Temel İhtiyaç Paketleri, Hazır Yemek ve Konserve, Un, İrmik, Tuz ve Baharat, Atıştırmalıklar, Nişasta, Et ve Et Ürünleri Konserveler ve Turşu Çeşitleri, Dondurulmuş Ürünler,  Şeker , Soslar / Baharatlar ,Süt ve Süt Ürünleri,  Kuruyemiş, Cips ve Kuru Meyve, Peynir,  Taze Meyve ve Sebzeler Çikolata ve Şekerlemeler, Tatlı ve Pastacılık Ürünleri ve daha fazlası.. 

İçecekler :Gazlı İçecekler, Meyve Suyu, Sıcak Çikolata, Soda/Maden Suyu, Enerji İçeceği, Soğuk Çay

Temizlik ürünleri:  Kağıt Ürünleri Çeşitleri, Toz sabun, Şampuan, Bulaşık sabunu, Sıvı sabun, Ozon, Yağçöz, Bulaşık makine tableti ve daha fazlası

Bebek ürünleri: Bebek maması, Bebek bezi, Biberon, Emzik, Pudra, Bebek kolonyası, Islak havlu, Dalin

Kişisel bakım ürünleri: Saç boyası, Traş jileti, 

Manav reyon ürünleri: Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnıbahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana. Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması.

Kasap reyon ürünleri: Tavuk, Biftek, Bonfile, Dana kıyma, Sucuk, Pastırma, Sosis

Beyaz eşya ve kişisel el aletleri : l Televizyon, Traş makinesi, Blender, Mutfak robotu, Mikser

 

Büfe tarzı mini market mi yoksa süper market tipimi açmalı ?

Büfe ile market arasındaki fark büfelerin gece geç saatlere kadar açık olmasından ibarettir. Markette ise belli açılış kapanış saatleri ile satış yapılır. Para kazanma açısından marketten daha çok para kazanılır.

Market açmak için parası az olan kişier büfe açmayı tercih edebilir. Büfe ruhsatı almak biraz zaman alabilir. Büfe ruhsatı apartman altlarına verilmez. Büfe açma maliyeti marketten daha düşüktür. Büfeyi insanların yoğun olduğu yerlerde açmak kar marjını yükseltir. 

Büfe modelleri için pvc türler tercih edilmektedir. Seyyar büfe fiyatları 10 bin lira ile 14 bin lira arası değişir.

Büfe açmak için gerekli belgeler neler ?

İkametgah adresini gösterir belge
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Adli Sabıka kaydı
3 adet vesikalık fotoğraf
Büfe açmak için izin belgesi (Esnaf ve Sanatkarlar Odasından)
Vergi levhası ve fotokopisi
İtfaiye raporu
Büfenin Tapusu yada kira sözleşmesi
Büfe su ve elektrik aboneliğini gösterir kağıt

 

Markette günlük ciro ne olmalı ?

Büyükşehirlerde günlük 30 bin lira satış yapmak şaşılacak bir şey değildir. Sigara ve gıda bile çok aşırı talep olacağından ciroya katkısı fazladır. 

İlçelerde ve küçük şehirlerde günlük ciro 3 bin lira ile 14 bin lira arası değişir. Bu rakamların üstüne çıkmak işletenin elindedir. Markette masrafları çıkarmak için günlük en az 3 bin liralık ciro çekmeniz lazım. Tabi masraflarınızın azlığı çokluğu tutarı değiştirir.

 

Marketi nereye açmalıyım ?

Ana caddede ve size rakip olamayacak bir yerde açmalısınız ki satışlarınız çok olsun. Mahalle arasındada market açabilirsiniz. Fakat bazı yörelerde hala veresiye alışkanlığı vardır. Onun önüne geçmek için ürünleri ucuza satmanız tavsiye edilir.

Okullara yakın yerlere

Telefon internet hattı olan yerlere

Sanayi saati olan yerlere

Oto parkı olan yerlere 

Kaldırımı geniş olan iş yerlerine market açılabilir.

 

Market dekorasyonu nasıl olmalı ?

Dekorasyonda zeminle duvarın uyumlu olması müşteriyi artırır. Bazen çalışanlar dikkatsiz davranabilir. Transpaletle ürün getirdiklerinde fayanslar kırılabilir. Bu yüzden yerlerin epoksi ile yada mermer ile Bim'deki gibi olması çok yararınıza olacaktır.

Yere bir sıvı yağın patladığını düşündüğünüzde fayanslarda kayıp düşme olayları olacağından epoksi yada kompozit parkeli olması gerekir. Yağmurlu havalarda müşterilerin rahat alış veriş yapması için epoksi yaptırılması daha iyidir. 

Fayanslı iş yerlerinde bu tip sorunlar olacağından tercih edilmezler.

Tavan asma tavan olmalı. Marketlerde en kolay montaj Gizli Taşıyıcılı Metal Asma Tavan kullanılır. Kısa sürede iş bittiğinden tercih edilir. Ayrıca yanma olaylarında yanmaz özelliği vardır. Taş yünü asma tavan hemen her markette gördüğümüz sistemdir. Çift yaylı maşa ile takıldığından ucuzdur. Gerektiğinde boyama işlemine müsaittir.

Nemlenme sorunlarında pvc asma tavan yaptırın. Marketinizdeki özellikle kasap reyonuna gayet şık yakışmaktadır.

 
Facebook'tan yorum yaz
Yorum Gönder 2
Kalan karakter:

26 Mart 2021 - 17:17
Şevki ÜS
Market açmak için 40 bin liram var. Ve bu paraya kaç metrekare yer doldururum
26 Mart 2021 - 17:15
Mahmut Yüksek
market açmak istiyorum ama nereye bu konuda yardım edin
Facebook
-