Rehber Bilgi

Rehber Bilgi

Konya'da gezilecek yerler! Konyanın tarihi
Konyanın tarihi ve gezilecek yerler hakkındaki bilgiler bu sayfada..
Konya'da gezilecek yerler! Konyanın tarihi
 
BİLGİ REHBERİ >> 07 Nisan 2018 - Saat: 16:29

Konya Türkiye'nin en büyük toprak kapasite büyüklüğüne sahip şehridir. Konyada birçok derviş ,ulema , evliya meftundur.

Başta akla ilk gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi hz dir.

İşte maddeler halinde Konya tarihi ve Gezilecek yer ve mekanlar

1. Mevlana Türbesi

Türbe şehrin merkezinde bulunup her gün insanların sık ziyarette bulunduğu yerdir.

2. Sille 

Sille merkez selçuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.M.Ö. 8-7. yüzyıl Frig uygarlığına ait kalıntılar bulunmuştur. Oldukça eski tarihi ve mimarisi ile gezip görülecek yerlerdendir.,

3. Alaaddin Tepesi 

450 x 350 metre boyunda olup, 20 metre yüksekliğinde olan tepe, höyük olarak adlandırılan protohistorik yerleşim yerlerinden biridir. Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanıldı.

Şehrin en merkezinde bulunup ziyaret edilecek bir yerdir.

4. Kilistra Antik Kenti

Kilistra antik kenti Hatunsaray'a bağlı gökyurt köyü sınırları içindedir. 

Kilistra Antik kentinin M.S. 7. y.y. da Kapodokya benzeri yumuşak kayaların oyulması ile bir çok kaya yerleşmesi oluşturulmuştur. 1998 yılında giderleri İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından karşılanmak üzere Konya Müze Müdürlüğü adına yapılan kurtarma kazısı çalışmalarında, Haç Planlı Şapel, Sümbül Kilise, Büyük Su Sarnıcı ve Şırahanelerde temizlik restorasyon, çevre düzenlemesi yapılmıştır. Haç planlı Şapel iç ve dışı yekpare kaya oyuğu olması nedeniyle eşine az rastlana nitelikte olup M.S. 8.y.y.'a aittir. Sümbül Kilisede M.S. 8.y.y'a ait olup devrini yansıtan süslemeler Bizans Devrine ait Büyük Su Sarnıcı ise karşılıklı yekpare kayaya oyulmuş dörder payeye otura 3 nefli plan gösterir. Çiftli Şırahane ise karşılıklı yekpare iki kay içine oyulmuş çevresi ise bir kompleks halindedir.

Kaynak: konya.bel.tr/sayfadetay.php?sayfaID=181

5. Yer Köprü Şelalesi

Yer köprü Şelalesi, eşsiz doğal güzelliğiyle istisnasız herkesi büyüleyebilecek muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Özellikle Haziran ayı, bu şelaleyi gezmek için en ideal aydır. Bu ayda özellikle zakkumların muhteşem renk cümbüşüne bir çok ağacın çiçekleri de eklenince, şelale tam bir doğa harikası haline gelmektedir.  Şelale Hadim ilçe sınırları içindedir. Daha detaylı bilgi için buraya bakınız

6. Çatalhöyük

Çumra ilçe sınırları içindedir. İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14ha.lık bir alan üzerinde yer almaktadır. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin daha uzun olan Doğu Höyüğü, M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğeler yer almaktadır. Batı Höyüğü ise M.Ö. 6.200 ve 5.200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.

Kaynak ve detaylı bilgi için buraya tıklayınız

7. İnce Minare Medresesi

Alaeddin Tepesi'nin batısındadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah'tır. Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubundadır. Tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taçapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "El-Mülkü-Lillah" "Ayet'el Kürsi" yazılıdır. Yapı ışığını, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbede yer alan fenerden sağlamaktadır.

Girişin karşısında avludan üç basamakla çıkılan basık tonozlu eyvan yer almaktadır. Eyvanın iki yanında kare planlı, kubbeli birer dershane odası vardır. Anıtsal yapının ön cephesi kesme taştandır ve yan duvarlarının dış cepheleri moloz taştan yapılmıştır. İç mekânlarda tuğla hem statik, hem de dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Kuzeyinde yer alan mescitten bugün yalnız tuğla örgülü mihrabı kalmıştır. Yapıya adını veren minarenin kaide kısmı muntazam kesme taş kaplamalıdır. Beden kısmı tamamen tuğla örgülüdür. Minare turkuvaz renginde, beyaz hamurlu tuğlalarla örülmüştür. Minarenin orijinali iki şerefeli iken, 1901 yılında düşen yıldırım, iki şerefeden birini tahrip etmiştir.Alaeddin Tepesi'nin batısındadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah'tır. Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubundadır. Tek eyvanlıdır.

Doğusunda yer alan taçapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "El-Mülkü-Lillah" "Ayet'el Kürsi" yazılıdır. Yapı ışığını, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbede yer alan fenerden sağlamaktadır. Girişin karşısında avludan üç basamakla çıkılan basık tonozlu eyvan yer almaktadır. Eyvanın iki yanında kare planlı, kubbeli birer dershane odası vardır.

Anıtsal yapının ön cephesi kesme taştandır ve yan duvarlarının dış cepheleri moloz taştan yapılmıştır. İç mekânlarda tuğla hem statik, hem de dekoratif amaçlı kullanılmıştır.

Kuzeyinde yer alan mescitten bugün yalnız tuğla örgülü mihrabı kalmıştır. Yapıya adını veren minarenin kaide kısmı muntazam kesme taş kaplamalıdır. Beden kısmı tamamen tuğla örgülüdür. Minare turkuvaz renginde, beyaz hamurlu tuğlalarla örülmüştür. Minarenin orijinali iki şerefeli iken, 1901 yılında düşen yıldırım, iki şerefeden birini tahrip etmiştir.

Kaynak ve Detaylı bilgi için burayı tıklayınız

8. Ateş Bazı Veli Türbesi

Bu büyük Veli Merkez Meram ilçesi sınırları içinde meftundur. Türbe klasik Selçuklu kümbetlerindendir. Kesme taşlardan sekiz köşeli sekizgen piramit külah vardır.

Ayrıca :

Sahip Ata Külliyesi

Lala Mustafa Paşa Külliyesi 

İplikçi Camii ve medresesi

Eşrefoğlu Camii

Ak Manastır

Haghia Eleni Kilisesi

Nasreddin Hoca Türbesi

Sille Siyata Manastırı

Lystra

Eflatun Pınar Hitit Anıtı

Nekropol Alanı

Feyzullah Düdeni:  Derebucak ilçe sınırları içindedir.

Zazadin Hanı:   Hanın boyu 104 metre eni 62 metredir.Taş yapının dış duvarlarından gayri İslami devirlere ait eserlerden bazı parçalarda kullanılmıştır.

Bouleteferion

Körükini Mağarası

Suluin

Karatay Medresesi

Alâeddin Camii

İnce Minareli Medrese

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

80 Binde Devr-i Alem Parkı

Japon Kyoto Parkı

Aziziye Camii

Konya Arkeoloji Müzesi

Kültür Park

Ecdat Parkı

Konya Bilim Merkezi

Sultan Selim Camii

Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi

Sille Baraj Parkı

İnce Minare Müzesi

Aya Eleni Kilisesi

Akyokuş Tabiat Parkı

Konya Etnografya Müzesi

Kozağaç Parkı

Karaaslan Hadimi Parkı

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

Ateşbazı Veli Türbesi

Panorama Konya Müzesi

Konya Valiliği İl Kültür Ve Truzim Müdürlüğü

Sırçalı Medrese

Mevlana Meydanı

Kanyon Park

Karatay Şehir Parkı

Konya Hayvanat Bahçesi

Sille Barajı

Sahip Ata Vakıf Müzesi

Olimpiyat Parki

Konya Atatürk Anıtı

Akyokuş Tabiat Parkı

Meram Karaaslan Hadimi Parkı

Hasbey Dar'ül Huffazı

Şeytan Köprüsü Sille/Konya

Zaman Müzesi / Şapel

Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi

Olimpiyat Parkı (Karatay)

Kayalı Park

Karatay Müzesi

Gömeç Hatun Türbesi

Muzeum Mevlana

Mevlana Cami

Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi

Saraybosna Parkı

ECDAD BAHÇESİ

Sille Zaman Müzesi

Bosna Hersek Parkı

Türk Yıldızları Parkı

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Kapu camii

İplikçi camii

Meram bağları

Dokuzun hanı

Tınaztepe

Tursunoğlu - Tahir Paşa Camii

Kapu camii

Konyanüma panaroma

Nasrettin Hoca Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

 
Facebook
-